Mavi Yakalı Çalışan Yönetiminde Performans İçin Doğru Oryantasyon Planlamasının Önemi
Dr.Umut KÖKSAL
UK Danışmanlık Kurucusu
Uzun yıllardır mavi yakalı çalışan iletişimi ve yönetimi konusunda çalışmalar yapan bir hoca,danışman ve aynı zamanda üretim sektörü kökenli bir kişi olarak son yıllarda hep söylediğim bir husus var, günümüzdeki mavi yakalı çalışan profili, işletme yönetimleri kabul etse de etmese değişmekte. Mavi yakalı çalışan profili, grileşiyor. Birçok noktada, ister kuşak değişimi diyin,ister teknolojik gelişmelerin iş yaşamına yansıması deyin,gerek zamana ilişkin değişen ihtiyaçlar olarak ifade edin, bir profil değişimi söz konusu.
Performans kavramını, çalışanın yetkinlikleri,çalışanın motivasyonu ve iş organizasyonundan oluşan bir üçgenin sonucu olarak tanımladığınızda tek başına teknik eğitimin, mesleki bilgi amaçlı programların yeterli olmadığını rahatlıkla görmek mümkün. Üretimde çalışan operatör,master operatör, vardiya amiri, hat lideri vb. kadroların, görev aldıkları hatlarda, üretim proseslerinde hedefe giden yol, çalışanın doğru bir sosyalizasyon sürecinden geçirilmesi, oryante edilmesi ve öğrenmeyi bir eğri olarak düşündüğümüzde çalışan öğrenme eğrisinin doğru şekilde dizayn edilmesinden geçtiğini söyleyebiliyoruz.
Oryantasyon,tanımı ve uygulanması itibarı ile kritik ve önemli bir süreç. Üretim işletmelerinde turnover, mazeret izinlerinde artış, bölümler arası görev/süreç değişim taleplerinde artış, belli dönemlerde kişi odaklı rapor taleplerinde artış vb. birçok gösterge, kök nedeni itibarı ile oryantasyon yani üretim çalışanının üretim ortamı dinamiklerine hazır hale getirilip getirilmemesinde yatıyor. Oryantasyon, yayılarak yürütülmesi gereken ve tek başına üretim işletmesinin insan kaynakları bölümünün bir yükü olarak da bırakılmaması gereken bir süreç. Sürecin, ortakları var:
1.Kurumun Eğitim/İK Birimi
2.Çalışanın Yöneticisi
3. Mavi Yakalı Çalışan
Burada bir üçlü transfer ortaklığı söz konusu. Çalışanın süreçten ciddi şekilde istifade ettiğini gözlemleme,takip etmek; çalışanın yöneticisinin sorumluluğu iken, sürecin doğru tasarlanması, uygulamaya geçirilmesi ve sürekli geliştirilmesi de kurumun insan kaynakları/eğitim biriminin sorumluluğunda olan bir husus. Peki çalışanın sorumluluğu burada nerede? Çalışan, odaklanarak-yeni bir üretim işletmesine katılıyor olabilir, ya da görev değişikliği yaparak yeni prosese/sürece geçiyor olabilir- öğrenme eğrimi kendi etki alanım itibarı ile nasıl kısaltırım sorusunu da kendisine sorması gerekiyor.
Üretim çalışanın teknik/süreçsel/mesleki bilgisi, ancak etkin bir mavi yakalı çalışan oryantasyon süreci ile birleşirse, yukarıda bahsettiğim performans formülü için bir adım atılmış olur. Burada oryantasyonun içeriği ve verilme şekli de kritik olacaktır(bunun detaylarına bir başka yazıda değineceğim).
Özellikle üretim işletmelerinin insan kaynakları ve eğitim birimlerinin, yıl içinde mavi yakalı çalışanlara verdikleri teknik eğitimlerin yeterli olmayacağının farkına varmaları burada nazarımca oldukça kritik bir husustur.
Oryantasyon, mavi yakalı çalışanın bir yandan sosyalizasyonunu ve işe alışmasını kolaylaştırırken, diğer yandan mesleki bilginin katılınan yeni kurumda, o kurumun kurum iklimine, kültürüne, iletişim dinamiklerine alışma adına da bir ‘'tutkal'' vazifesi görme gibi bir işlevi, eğer süreç iyi yönetilirse yerine getirebilir.
İş kazaları, ıskartalar, üretim ya da üretim planlaması kaynaklı hataların yarattığı verimsizlik problemlerinin kökenine inmek, üretim işletmesinin mavi yakalı çalışanlarının oryantasyonuna verdiği değerin düzeyi ile kolay ya da zor olabilecektir.
Tüm Yazılar
22 kayıt bulundu. 1 - 10 arası görüntüleniyor.