Kısaca IOT(Internet of Things) Yani Nesnelerin İnterneti Kavramı
Dr.Umut KÖKSAL
Hepinize bu satırlardan merhaba… Bu yazımda UK Danışmanlık Kurum İçi İnovasyon ve Dijital Dönüşüm birimi olarak çalışma alanlarımızdan biri olan, son zamanlarda heryerde konuşulan, sıklıkla duyduğumuz bir kavram olan IOT,İngilizce ifadesi ile Internet of Things, Türkçe karşılığı ile Nesnelerin İnterneti.
Dijital Dönüşüm sürecinin başarısının, temelinde etkin bir dijital stratejinin belirlenmesi ve dönüşüm sürecinin doğru metodolojiler ve teknolojiler yardımı ile bütünsel bir şekilde projelendirilmesine dayanan bir anlayış olduğu üzerinde durmakta fayda var.
Bunun ilk şartı da kavramsal olarak iş süreçlerinin dijitalleşmesi,dijital dönüşüm ile ilgili terminolojinin net aynı zamanda basit ve anlaşılır şekilde tanımlanmasından geçiyor.
Kevin Ashton tarafından önemli ölçüde kavramsallaştırılmaya başlayan IOT yani Nesnelerin Interneti, bir nesneden-bu bir cihaz olabilir,makine olabilir,okuyucu olabilir, hatta insan olabilir-üretilen verinin bir ağ yardımı,aracılığı ile başka sistemlere transfer edilmesi, bir başka ifade ile aktarılmasıdır.
Burada nesne kavramının tanımı ile günlük yaşamdaki nesne kavramının karşıladığı,kapsadığı küme,alt kümeyi farklı değerlendirmekte fayda olabilecektir.
Kavram içerisinde geçen nesnelerin IP adreslerine sahip olması, bu nedenle internet ortamında birbirleri ile etkileşime geçebilme yeteneklerinin olması meselesi yatmaktadır.
Aynı zamanda, çeşitli nesneler yardımı ile internete bağlanma ve bu bağlanma sureti ile veri alışverişinde bulunma da yine, IOT yani Nesnelerin Interneti kavramı açısından eklenmesi gereken bir diğer husustur.
IOT açısından, nesnelerin birbirleri ile etkileşimde bulunma özelliklerinin ötesinde, AI yani Yapay Zeka özelliği altyapısına sahip olan nesneler bağlamında düşünüldüğünde, bu nesnelerin aynı zamanda birer karar destek mekanizması,aracı olma gibi bir durumlarının olduğundan da bahsetmek mümkündür ki bu nesnelere kısaca ‘'akıllı nesneler'' adı verilmektedir.
IoT, yalnızca internete bağlanabilen bilgisayarlar değil aynı zamanda akıllı nesnelerin de olduğu anlayışıdır(1)
Sensörü olan,internet aracılığı ile iletişimde bulunan ve kendine has,özgü bir benzersiz adrese sahip olan akıllı nesneler,iletişimin sınırlarının aşılması, bir nevi boundaryless communication oluşturulması anlamına da gelebilmektedir.
Nesnelerin İnterneti, otomatikleşmiş ve birbirleri ile iletişim içerisinde olan nesnelerin herhangi bir kısıtlama olmaksızın endüstri amacı ile kullanılmasına dayanır(2).
Nesnelerin İnterneti kavramının temelini, Makineler Arası İletişim (M2M) oluşturduğu düşünülmektedir. M2M teknolojisinde insan müdahalesine gerek duyulmadan makineler birbirleri ile iletişimde bulunabilirler (3).
Nesnelerin İnterneti bir diğer tanımı ile; insanın dokunuşu ve veri girişine gerek duyulmaksızın, cihazların,makinelerin kendi aralarında: Veri iletişiminde bulunduğu,Veri topladığı,Bilgi oluşturduğu ve Oluşturduğu bilgi aracılığı ile karar veren bir ağ yapısı olarak da ifade edilebilir(4).
Etkin bir IOT yani Nesnelerin İnterneti uygulaması geliştirmek için bu uygulamaların birlikte,entegre çalışır olmasını garanti altına almak kritik,önemlidir.
Bu uygulamalar dikkate alındığında IOT birçok alanda kullanım olanağı bulmaktadır(5):
Akıllı ev uygulamaları,Akıllı şehir uygulamaları,Bilimsel çalışma uygulamaları,Bilişim sektörü uygulamaları,Enerji uygulamaları,Günlük kullanım uygulamaları,
Güvenlik uygulamaları,İmalat/üretim uygulamaları,İnşaat uygulamaları,Kamu sektörü uygulamaları,Sağlık uygulamaları,Servis Sağlayıcı uygulamaları,
Tarımsal üretim uygulamaları,Taşımacılık uygulamaları,Ticaret uygulamaları.
IOT, sadece bir teknolojinin ürünü,sonucu değildir. Başarılı bir IOT uygulaması birden fazla yeteneklerin bütünleşmesine,birleşimine ihtiyaç duyar(6):
Haberleşme ve Birlikte Çalışabilme,Adreslenebilme,Tanımlanabilme,Algılama,Harekete Geçme,Gömülü Bilgi İşleme KapasitesiLokalizasyon,Konumlanma ve.
Doğrudan ya Dolaylı Kullanıcı Arayüzleri.
Bu nedenle Nesnelerin İnterneti kavramını sanki apayri bağımsız bir kavram ya da yaklaşım olarak büyük veri, yapay zeka, bulut bilişim gibi konulardan bağımsız ele almak çok doğru bir bakış açısı olmayacaktır. Bu kavramlar teoride ve uygulamada bütünsel değerlendirilmesi gereken noktada durmaktadırlar.
Yararlanılan Kaynaklar
- Chui, M., Löffler, M., Roberts, R. (2013). The Internet of Things, (March), 6. https://doi.org/10.5480/1536-5026- 34.1.63
- Munjin, D., & Morin, J. H. (2011). User Empowerment in the Internet of Things. arXiv preprint arXiv:1107.3759. S. 24.
- Bozdoğan, Z. (2015). Nesnelerin İnterneti İçin Tasarım Mimarisi, Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 37s.
- Aktaş, F., Çeken, C., & Erdemli, Y. E. (2016). Nesnelerin interneti teknolojisinin biyomedikal alanındaki uygulamaları. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(1).
- Beechamresearch. "IoT Sector Map". http://www.beechamresearch.com/article.aspx?id=4 (04.08.2016).
- https://vs.inf.ethz.ch/publ/papers/Internet-of-things.pdf
Tüm Yazılar
22 kayıt bulundu. 1 - 10 arası görüntüleniyor.