Digital Disruption'ı Yönetmek için Organizasyonel ve Dijital Çeviklik
Dr.Umut KÖKSAL
UK Danışmanlık Kurucu
Digital Disruption Nedir? Disruption, Türkçe kelime karşılığı itibarı ile baktığınızda karmaşa,bozulma,dalgalanma gibi anlamlara geliyor. Farklı yazılarda dijital karmaşa,dijital bozulma,dijital dalgalanma gibi çevirilerine rastlıyorum. Ama ben bu yazımda orijinal hali ile digital disruption olarak kullanacağım. Yazıda digital disruption konusuna teknoloji , inovasyon odaklı bakıştan ziyade, organizasyon,organizasyonel tasarıma etkisi açısından bakıyor olacağım.
Digital disruption, ilk kulağa söylendiğinde disruption kelimesinin Türkçe karşılığı nedeni ile sanki sadece olumsuz, işletmenin vizyonu doğrultusunda belirlediği strateji, hedeflerine ulaşması için birer çakıltaşı, engel gibi algılanıyorsa da kavramı birkaç yönden değerlendirmekte kanaatimce fayda var.
Dijital dönüşüm, bir proses yani bir süreç. Her süreçte olduğu gibi sürecin girdileri var, sürecin girdilerinin çıktılara dönüşmesi için bir çevre/ortam var, bu dönüşümü gerçekleştirecek üretim araçları/teknolojiler var ve sürecin ürünü yani dönüşümün kendisi var. Bu süreç, teknolojik yönü ile ve organizasyonel yönü ile değerlendirilmesi gereken bir süreç
Teknoloji boyutu ile bakıldığında, iş dünyası denen oyun alanının kurallarının dijital teknolojiler ile değişmesi durumundan öncelikli olarak bahsetmek gerekiyor. Oyunun oynanış şekli, oyunun sahası ve en önemlisi oyunu güzelleştiren ‘'iş modelleri'' yeniden yapılanıyor, adeta reforme oluyor. Teknoloji, işletme ve yönetim açısından uzun süre;kaynak verimliliğini artıran, etkin maliyet yönetimini mümkün kılan bir ana unsur bakış açısı sınırlı odağı ile görüldü. Bu anlayış tamamen terkedilmiş olmamakla brilikte, asıl etkisini iş modellerinin mimarisinde ve kurum içi inovasyon tartışmalarında gösterdiğini söylemek yanlış olmaz.
Organizasyon bakış açısı ile yaklaştığımızda, geleceğin güçlü işletmeleri; insan sermayesi bileşeni olarak çoklu kuşak yönetimine imkan verecek, esneklik ve farklılığı(diversity management) yönetecek bir kurum içi girişimcilik, kurum içi inovasyon ve doğru teknoloji-doğru süreç ilişkilendirmesi zemini üzerine şekillenmek durumunda olacaklar.
İşletmenin bu iki yönlü alt süreçten oluşan dijitalleşme ya da dijital dönüşüm dediğimiz süreçte başarılı olması adına digital distruption olgusunu da iyi algılaması ve iş dünyasında değişen bir unsur olarak doğru stratejiler ile ilişkilendirmesi gerekiyor.
İşletme, ister üretim ister hizmet, hangi alanda olursa olsun gün gittikçe farklılaşan müşteri beklentileri,yeni müşteri deneyim arayışları ve bu beklentilerin ‘'organik'' olarak da farklılaştırdığı-bazen işletmenin bunun bilincinde olduğu bazen de olmadığı-farklılaşan iş modelleri doğrultusunda kendini yeniden şekillendirmek durumunda.
İşletme açısından, faaliyet gösterdiği alan ne olursa olsun, dijital eko sistemlerin yoğun olduğu, organizasyonel yapısının bununla doğru eşleştiği bir yapıyıa gidiş, bu dijital dönüşümün önemli bir parçası haline geliyor.
Digital disruption, işletmenin doğru ürün yönetimi yapmasını ve hangi hybrid ürün grupları ile gelirlerini genişletmesi gerektiğine ilişkin önemli haritalardan bir tanesini de ifade ediyor. Bunda başarılı olabilmek için dijital ve dolayısı ile organizasyonel çeviklik kritik, aynı zamanda etkin eko sistem ve partner yönetimi yine kritik birer faktör haline gelmekte. Organizasyon ilkeleri açısından bakarsak;bir yandan dijitalleşme ile ilgili projeler ve bu projeleri destekleyen metodolojiler işletme içerisinde gerçekleşirken, aynı zamanda organizasyon ilkelerine uygun olarak da organizasyonel gelişim ile ilgili diğer çalışmalar da devam etmek durumunda.
Digital disruption, özellikle finansal servisler alanında etkili. Elbette sadece bankacılık ya da finansal servisler ile sınırlı bir alan değil elbette,ama özellikle bankacılık alanında yeni ürünler,yeni açılımlar,yeni kanallar,yeni süreçler ,özellikle ‘'yeni müşteriler'' ve ‘'değişen müşteri algı ve talepleri'' digital disruption'ın etkisini daha da yüzüstünde gösterdiği tartışılmakta,yazılmakta.
Digital disruption'ı nötralize etmek ve işletmenin kurumsal performansını artırıcı bir faktör olarak kullanabilmek için, işletmenin organizasyonel tasarımı açısından bakarsak, işletmenin daha agile yani çevik bir organizasyon modelini doğru kendi kendisini kaydırması gerektiğini düşünüyorum. Organizasyonel çeviklik, işletmenin pazardaki hızlı,inovatif değişimler karşısında işletmenin hazırlıklı olmasını, hızlı değişmesini,adapte olmasını sağlayan bir organizasyonel anlayış. Digital disruption açısından, iş modelleri arası doğru stratejilerin belirlenmesi,bu stratejilerin hedefler, ürün-hizmet tasarımı süreçleri ile ilişkilendirilmesi kritik ve önemli. Öyle bir dijital dönüşüm stratejisi olmalı ki bu strateji;
· Müşteri bekletileri ile harmonize olacak,
· Müşteriler için yeni değer üretecek,
· Dijital dönüşüm sürecinin bir çıktısı olarak işletm açısından yeni gelirleri ortaya koyacak.
Digital disruption, geleneksel iş modeli ile daha inovatif,dijital dönüşümün gerektirdiği iş modeli arasındaki bir döngüye de işaret etmesi itibarı ile dijital çeviklik, digital disruption açısından da kritik bir konu.
Daha yalın-daha lean, inovasyonun daha hızlı buna karşılık daha az risk ile bu kurum içi girişimcilik ve kurumsal inovasyon süreçlerinde başarının yolunu açacak organizasyonel ve de dijital çevikliği barındıran bir organizasyon yapısından bahsetmek bu nedenle kritik ve önemli.
Dijital dönüşüm, dijital çözümleri gerektiriyor. Dijital çözümler ise dijital çeviklik ile ilişkilendirilirse, işletme öğrenen bir organizasyon olabilme kapasitesini güçlendirebiliyor. Analitik,Connected olma, Dijital Pazarlama,UX/CX, Cloud/Infrastructure,IOT,Big-Data vb. birçok günümüzde dijitalleşme ile ilgili konunun özünde aslında dijital çeviklik yatıyor.
Dijital Çeviklik;
· Süreç
· Metodoloji
· Organizasyonel Yapı
· İletişim ve İşbirliği(İç-Dış)
· Müşteri Insight-İçgörüleri
· Kurum Kültürü ve Mindsetler açısından değerlendirilmesi gereken bir olgu.
Dijital Çeviklik sayesinde;
· Fikirden ürüne giden yolda konseptten pazara ürün olarak daha proaktif,asertif süreçler ile geliştirme
· Kurum içi girişimcilik ve inovasyon için gerekli Liderlik,Kurum İklimi ve Kurum Kültürünün Oluşturulması
· ‘'Müşteri deneyimlerini'' daha doğru kanallardan,daha etkin ve verimli algılama,anlama,yönetme ve hatta şekillendirme
söz konusu olabilmekte.
İşletmenin organizasyonel çeviklik ve dijital çevikliğinin belli yeterlilik boyutlarının da digital disruption noktasında ilişkilendirilmesinde kritik olduğunu söylemek mümkün. Bunlar özetle şu şekilde sıralanabilir:
· Yalın Ürün Geliştirme
· Tasarım Odaklı Düşünme
· Lean Startup
· Yüksek Performanslı Takımlar Oluşturma
· Değişim Yönetimi
· Big-Data- aslında ‘'doğru data''
· Müşteri Odaklı Hizmet Tasarımı
· Adapte Olan Bir Liderlik Modeli
Her biri iş modellerinin dönüştürülmesinde,etkin dijital dönüşüm stratejisinin birer yeterlilik alanı, trendi,unsuru-adına ne derseniz deyin-puzzle'ın birer parçası olarak önem teşkil ediyorlar.
Dijital Disruption'ı yönetebilmek adına, dijital çevikliğin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu önem, kendisini işletme ortamında şu ana hamle alanlarında hissettiriyor:
· Yanlış iş kararlarına,projelere,uygulamalara neden olan yetersiz müşteri içgörüleri var mı yok mu?
· Organizasyonun daha yalın,daha esnek, daha öğrenen organizasyon olabilme ve bunu sunduğu ürün/hizmetlere yansıtması adına süreçler arası engeller,darboğazlar var mı yok mu?
· Müşteri memnuniyetini düşüren, müşteri deneyimlerini olumsuz yönde etkileyen karmaşık süreçleri doğru tanımlayabiliyor muyuz?
· Data ve analitik hangi süreçlerde gelişmiş karar-verme ve etkin süreç uygulamaları için real-time, veri-odaklı içgörüleri, işletmemize sağlayabilir?
· Müşteri memnuniyetini ve müşteri ile ile ilgili KPI'ları optimize etmeye yardımcı olacak fırsatları keşfetme,öngörme ve tanımlamayı işletme takımlarına sağlayacak ‘'360 Derece Müşteri Bakışı'' nasıl gerçekleştirilebilir? Ne gibi yönetsel, organizasyonel kararlar alınabilir?
· Yapay Zeka, IOT,Robotik vb. gelişmeler, sadece bir heves olarak değil, sürdürülebilir şekilde işletme etkinlik,verimlilik ve genel olarak kurumsal performansını nasıl olumlu yönde etkileyebilir?
Tüm Yazılar
22 kayıt bulundu. 1 - 10 arası görüntüleniyor.