Çeviklik-Agility ve İş Süreçlerinin Dijitalleşmesi
Dr.Umut KÖKSAL
CEO&Kurucu
www.ukdanismanlik.com
Dijital Çeviklik, her ne kadar çok geniş ve engin denizler ile aktarılması gereken bir konu olsa da,bu yazıda genel bazı parametreleri ile, kendi bakış açım ile özetlemek isteyeceğim bir konsept olarak yer alacak.
İşletmenin,rekabet koşulları-özellikle hiper rekabet olarak ifade edeceğimiz pazar şartlarında ayakta kalabilmesi için, aynı çevik bir insanın hızlı ve bir t zamanında birbirini bütünleyen fiziksel hareketler sergileme kabiliyeti göstermesi gibi, çevikleşmesi gerekiyor.
Bu çeviklik, işletmenin organizasyon yapısı bağlamında; işletmenin kendisi-işletmenin yöneticileri-işletmedeki takımlar ve işletmenin müşterileri boyutunda farklı ana özellikleri işaret ediyor.
İşletmenin kendisi açısından değerlendirdiğimde, işletmeye farklı durumlara adapte olabilme, inovasyon yönetimini etkin ve verimli şekilde yapabilme ve bir bütün olarak durumsallığı yönetebilme beceri motorlarını güçlü kılma niteliğini sağlıyor.
İşletmenin yöneticileri açısından baktığımda, işletmenin mevcut yeteneğini-şayet yetenek doğru şekilde potansiyelden performansa açığa çıkarılmış ise,doğru yetenek yönetimi - assessment araçları ile desteklenmiş ise-sondajlama,koruma gücünü kazandırıyor. Aynı şekilde işletmeyi, bir ‘'ana takım'' ve bu ana takımı oluşturan''alt takımlar'' olarak düşündüğümüzde, genel olarak takım içi dinamikleri güçlendirme,takım bağlılığını artırma konusunda yardımcı oluyor. Bireysel ve takım bazlı stresin daha etkin yönetimini, günlük operasyon ağırlıklı aşırı fiziksel yüklenmeden uzaklaşıp,stratejik odaktan uzaklaşmamaya destek veriyor.
İşletme içi takımlar bazında düşündüğümde, iş yapış şekillerinde otonomiyi güçlendirme,kişisel ve mesleki gelişimi teşvik etme ve problem çözme becerilerininin boyutunu değiştirme gibi alanlarda önemli katkılar sağladığını söyleyebilirim.
Dijital İş Çevikliğini ortaya koyan 3 ana parametre üzerinde durmayı faydalı görüyoru:
· Hiper Farkındalık
· Hızlı Yürütme
· Bilinçli İş Kararları
Hiper Farkındalık, işletmenin iş ve teknoloji trendlerini anlamasını, işletmenin içinde bulunduğu sektörel ve aynı zamanda kritik göstergeleri doğru takip edebilmesini ve en önemlisi de öngörümsel/öngörüsel analizleri yapmasını barındıran bir parametre. Sosyal medya, inovasyon,teknolojiler'in entegre olarak şekillendirdiği analitik,metrikler ile, rekabet gücünü artırma adına işletmenin ‘'hiper farkındalık'' kazanması, ana ruh olarak ortaya çıkıyor.
Artık odak, sadece dün ve bugün değil… Aynı zamanda dün ve bugünü doğru analiz edip, geleceği öngörülmemek….
İkinci parametre olan hızlı yürütme, analitik ve bulut teknolojilerden de mümkün olduğunca istifade ederek hızlı yürütmeyi sağlayacak,kolaylaştıracak prosessel yani süreçsel hamlelerin yapılmasını içeren bir olgu. Sürekli gelişim, ölçeği büyütme ve küçültme adına çevikleşmek,operasyon,iş süreçlerini yeniden tanımlama ve kalibre etme ihtiyaç duyulan inovasyonu doğru pozisyonlandırma/konumlandırma.
Bilinçli iş kararı ise knowledge management, iş analitiği ve portallar yardımı ile başarılı bir organizasyonel karar verme mekanizmasının kurulmasının hedefleyen bir parametre,bir boyut. Bilginin büyüklüğünü/değerini sorgulama,bir best-practice sharing havuzu/sistemi oluşturma,karar verme sürecinin etkinlik ve verimliliğini artırma gibi durumlar buna birer örnek olarak verilebilir.
Bunun için de çevik bakış açısı,çevik prensipler, çevik uygulamaları ve bunların interaksiyonu gerekli.
Dijitalleşme, kağıt üzerinde yapılan iş süreçlerinin sadece dijital ortama aktarılması demek değil.
Dijitalleşme için, organizasyon yapısından, teknoloji ve inovasyona bakış açısına, bunun bir kültür haline getirilmesine kadar köklü hamleler gerek.
Çeviklik ise sadece değişiklik yapma yeteneği demek değil. Herşeyden ötesi bu değişikliklere adapte olabilme becerisini de çeviklik konsepti içerisinde değerlendirmek lazım.
İşletme organizasyonun çevikleşmesi, herşeyden ötesi kültürel geçiş anlamı da taşıyor.
Entegre bir yapıdan bahsediyoruz işin özü:
- Öğrenme,gelişim ve çaba üzerine bir vurgunun yapıldığı,
- Deneyselliğe açıklığın olduğu,
- Geri-bildirimin artık işletme kültürü açısından aynı insanın nefes alıp vermesi gibi olmaz ise olmaz olduğu,
- Empowerment ve kararlara takımsal katılımının önemsendiği,
- Paydaşlar için para kazandırmaktan öte, müşteri için daha fazla değer yaratmaya odaklanılan…
Bir işletme için organizasyonel tasarım adına tek,standart bir çevik organizasyon yapısından bahsetmek mümkün olmaz. Bir diğer ifade ile bunu sınırlandırmak çok doğru olmaz. Ekonomik faktörler,rakip analizleri,sektörel parametreler,organizasyonel faktörler,işletme stratejileri, bilgi teknolojileri,işgücü faktörleri vb. birçok etmen, çevik organizasyon yapısı üzerinde etkisi olan faktörlerdir.
Organizasyonel Çeviklik, Farkındalık,Esneklik ve Verimlilik gibi üç ana hedefe yönelik konumlanma eğilimi taşır.
Bunu başarabilmesi için ise;
- Teknolojik-İnovatif Boyutlar,
- İşsel Boyutlar,
- Davranışsal Boyutların devreye girerek, müşteriler için maksimum faydayı verecek şekilde organize edilmeleri gerekir.
Çeviklik ile işletme; organizasyonda(1)
· Stratejileştirme-Çeviklik Faktörleri: İşletme Stratejisi, Kurumsal Kimlik, Amaç ve Sürdürülebilirlik
· Algılama-Çeviklik Faktörleri: Organizasyonel Yapı,Bilgi Akışı ve Gelecek Oryantasyonu
· Test Etme-Çeviklik Faktörleri:İnovasyon,Öğrenme Süreçleri ve Kaynak Dağılımı
· Uyarlama-Çeviklik Faktörleri:Değişim,Liderlik,Kişisel Gelişim ve Takdir alt süreçleri ile hedefi vurmaya çalışır.
İş Süreçlerinin etkin projeler ile dijitalleşmesi için, işletme organizasyonun da çevikleşmesi ve yukarıda saydığımız parametreler bazında şekillendirilmesi önemlidir.
Dijitalleşmenin, make-up dijitalleşme olmaması, yalın ve proaktif bir dijitalleşme sürecinden bahsedebilmemiz için, organizasyon tasarımı ile iş süreçlerinin çıktılarının analiz edildiği, süreç ve süreç adımlarının raporlandığı araç ile mekanizmaların da bütünsellik arz etmesi gerekir.
Yararlanılan Kaynak
(1)https://www.goetzpartners.com/uploads/tx_gp/2017_goetzpartners_Agile_Performer_Index_ENG.pdf
Tüm Yazılar
22 kayıt bulundu. 1 - 10 arası görüntüleniyor.